Brasov

Judetul Brasov este situat in centrul Romaniei si se intinde pe o suprafata de aproximativ 5.400 km2 si are un numar de circa 595.000 de locuitori.Brasov

Datorita asezarii si refiefului sau, judetul Brasov ofera turistilor posibilitatea de a-si petrece concediul intr-o zona unica a Romaniei, unde pe langa turismul pentru cunoastere, acestia pot practica turismul montan sau de recreere, regiunea fiind deosebit de cunoscuta pentru multitudinea de activitati pe care le poate gazdui. Astfel, turistii aflati in vizita la Brasov beneficiaza de numeroase oferte de cazare, in cele mai diverse locuri, acoperind totodata si nevoile celor aflati in vacanta. Exista unitati de cazare pentru toate buzunarele, de la hoteluri moderne si de lux la moteluri, vile si pensiuni turistice la fel de primitoare si pitoresti.

Castelul BranPe teritoriul judetului Brasov se intinde si asa-numita Tara Barsei, o regiune cu o importanta mostenire etnografica pentru Romania, caracterizata prin arte si mestesuguri ca ceramica de la Tohanu Nou, pictura si tesaturi pe care predomina combinatii intre culorile rosu, visiniu, albastru inchis, negru si alb. Dintre traditiile locuitorilor acestei zone se remarca Borda (un obicei specific sfarsitului de seceris), Dardaica (o sarbatoare din Feldioara, in timpul careia fete impodobite cu spice si flori colinda casele oamenilor) si Targul feciorilor din Sacele, un eveniment care are loc in fiecare an, in luna iulie. La acestea se adauga diferite obiceiuri care apartin maghiarilor din aceasta regiune, care inca se mai pastreaza in localitati ca Crizbav, Satul Nou si Sacele.

O alta traditie pastrata de locuitorii din Tara Barsei sunt Junii Brasoveni, o manifestare care are loc in fiecare an in Scheii Brasovului, in prima duminica dupa Paste. La aceasta se adauga Borita, un festival ce antreneaza toate etniile care traiesc in Tara Barsei si care se desfasoara la fiecare final de luna decembrie. Manifestarea Boritei se aseamana foarte mult cu celebrul ritual al Calusarilor.

Piata Sfatului - BrasovJudetul Brasov poate fi vizitat pe tot parcursul anului, principalele atractii turistice ale acestei zone fiind reprezentate de posibilitatea practicarii turismului sportiv, care se concretizeaza in drumetiile montane care se pot face aici. Pe teritoriul judetului Brasov se intind numerosi munti, fiecare cu specificul si cu atractiile sale naturale deosebite: Muntii Fagarasului (unde se afla cel mai inalt varf din Romania – Vf. Moldoveanu – 2.544 m), Muntii Piatra Craiului, Masivul Leaota, Muntii Bucegi (unde se afla formatiunile Babele si Sfinxul), Muntii Barsei, Muntii Codlei si Muntii Persani (care adapostesc padurea de fag Bogatii). Acestora li se alatura alte regiuni geografice la fel de spectaculoase, unde turistii au numeroase posibilitati de petrecere a timpului liber – Culoarul Rucar-Bran, Culoarul Comana, Depresiunea Brasovului (unde se intinde legendara Tara Barsei), Depresiunea Fagarasului (cunoscuta si ca Tara Oltului), Podisul Tarnavelor si Subcarpatii Transilvaniei.


Powered by: Mihai Manescu